Quantcast
Channel: Creatief kinderwerk
Viewing all 218 articles
Browse latest View live

366. Tips om te beginnen met poppenspel

$
0
0

Met toestemming overgenomen van de website www.klasvanjuflinda.nl

Gisteren introduceerde ik Matthijs Vlaardingerbroek van de website talentinschool.nl. Een ervaren buikspreker, verhalen verteller en goochelaar. Hij verzorgt jaarlijks zo’n 200 voorstellingen en weet als geen ander hoe het is om met poppen te werken. Hij wil graag zijn ervaringen en kennis met ons delen. Ik hoop dat je net als ik geïnspireerd wordt om ook een handpop in de klas te gebruiken!

Tips om te beginnen met poppenspel

 

Kun je iets vertellen over jouw handpoppen?
“Bij ons in huis wonen ongeveer een stuk of zeventig handpoppen, maar eentje hiervan is mijn absolute favoriet. Ik weet dat je eigenlijk geen favoriete mag hebben, maar toch… Mijn favoriete pop is Henkie, een Pelham Ventrilioquist Puppet. Deze pop heb ik twintig jaar geleden gekregen en is uitgegroeid tot een eigen personage die er soms dingen uitgooit, die we van te voren niet hadden gepland. Henkie gaat altijd met mij mee op de voorstellingen en workshops die ik verzorg.”

Waar koop je een handpop?
De beste poppen vind je op internet. Hieronder vind je een aantal sites, waar je mooie handpoppen kunt bestellen:
www.handpoppen.nl 
www.axtell.com
www.folkmanis.com

Waar moet ik op letten als ik een handpop koop?
“Als je zelf ook met poppenspel wilt beginnen, is het van belang dat je een pop vindt waarbij jij je prettig voelt. Dit heeft te maken met het karakter van de pop. Heb je een (poppen)stem die goed bij het karakter en uiterlijk van de pop past? Kan je iets met het karakter van de pop? Wil je een jongens- of een meisjespop of ga je voor een dier?

Maar ook het bewegen van de pop is belangrijk. Wil je dat de pop een hand heeft die je kunt gebruiken? In mijn mening vergroot een hand de mogelijkheden van wat je met een pop kunt doen. Hoe beweegt zijn mond? Met een ‘Henkie’ pop maak je gebruik van een hendeltje om zijn mond te open. De meeste andere handpoppen beweeg je door jouw hand in hun mond te stoppen. “Ik ben toch geen tandarts”, riep Henkie toen ik hem leerde buikspreken en hem vertelde dat hij zijn hand in de mond van een andere pop moest steken.”

Oké, ik heb een handpop gekocht. En dan?
“Als je handpop eenmaal thuis arriveert en je hem of haar uit de doos haalt, dan is het belangrijk dat je de pop tot leven kunt brengen. Ga voor een spiegel zitten en laat de pop bewegen. Kleine bewegingen zijn vaak meer levensecht dan hele grote bewegingen. Oogcontact met de pop is ook cruciaal. Welke kant kijkt de pop op? Waar kijken de ogen naar? Hoe zorg ik ervoor dat mijn pop oogcontact met het publiek maakt? Ga samen met je pop televisie kijken. Neem hem op schoot in een gesprek met een vertrouwd persoon en vraag die persoon of de pop met zijn ogen en houding contact met de ander maakt.

Ontdek het karakter dat in deze pop verborgen ligt. Dit karakter is vaak een samenspel met de maker van de pop en met jou. Sommige poppen zijn in hun uiterlijk gewoon al vanzelf ondeugend, nors, dommig of gewoon heel erg lief. Onbewust heb je deze pop al hierop uitgekozen. Dit maakt het voor mij dan ook weleens lastig als ik een oude pop van iemand anders krijg, die ik zelf niet zou kiezen. Vaak komt zo’n pop niet tot zijn recht en blijft hij ergens in een koffer liggen. Kies dus zelf je pop!

Het is belangrijk om de pop niet te snel een naam te geven. Bouw eerst een karakter en een personage op en zoek dan een naam die bij dit personage past. Ook de stem is natuurlijk heel belangrijk. Het moet een stem zijn die verschilt met je eigen stem, maar die ook niet teveel van je stembanden vraagt. Anders ben je binnen een paar minuten hees. Oefenen, oefenen, oefenen dus!”

Dit is het eerste deel van het interview met Matthijs. Morgen laat ik jullie wat praktijkvoorbeelden zien. 

Wat is jouw ervaringen met handpoppen?


367. Een poppenspeler in de praktijk

$
0
0

Met toestemming overgenomen van de website klasvanjuflinda.nl

Gisteren kon je deel 1 van het interview met Matthijs Vlaardingerbroek lezen. Hij vertelde over de aanschaf van een handpop en hoe je er een karakter aan kunt geven. Natuurlijk is het fijn om tips te krijgen, maar het is ook erg leuk om het in de praktijk te kunnen zien. Ik heb twee filmpjes opgezocht waarbij Matthijs een voorstelling geeft met zijn favoriete handpop Henkie. Er waren een aantal dingen die echt opvielen en waar wij weer van kunnen leren.

Matthijs_bij_EVA

 

Personage
Handpop Henkie komt over alsof hij echt leeft. Hij heeft een eigen stem en echt een karakter, namelijk eigenwijs en een tikje brutaal. Daarnaast zorgt Matthijs ervoor dat Henkie continu beweegt, dit kan zijn hand of hoofd zijn. Hierdoor komt het heel echt over.

Gesprek
Henkie en Matthijs voeren een echt gesprek. Soms is dit echt reactie op reactie en hieruit kun je zien dat Matthijs heel veel ervaring heeft met poppenspel. Het is continu schakelen tussen personages en stemmen, heel knap!

Werkelijkheid
Matthijs zegt gewoon dat Henkie eigenlijk een lap stof is, maar hij behandelt hem niet zo. Van begin tot eind laat hij Henkie leven. Ook als Henkie in de koffer gaat wordt hij hier niet zomaar ingelegd. Dit is volgens Matthijs ook heel belangrijk, anders komt het ongeloofwaardig over. Je moet de pop dus niet zomaar laten slingeren of opeens erbij pakken. Geef het een eigen huisje en zorg ervoor dat kinderen niet zien dat je je hand in de pop stopt. Dit kun je bijvoorbeeld oplossen door er een doek voor te houden.

Matthijs aan het werk
In onderstaande filmpjes zie je Matthijs in gesprek met Henkie. Wat valt jou op?


368. Een act opvoeren met een handpop

$
0
0

Met toestemming overgenomen van de website klasvanjuflinda.nl

Gisteren kon je Matthijs aan het werk zien en hierdoor begrijp je de volgende tips van Matthijs misschien nog beter. Vandaag deel 2 van het interview over het opvoeren van een act met je handpop. Lees deel 1 terug.

Een act opvoeren met een handpop

 

Hoe zorg je ervoor, dat het ‘echt’ over komt?
“Zorg er altijd voor dat je pop leeft, zodra hij voor het publiek staat. Poppen zitten nooit helemaal stil. Ook niet als jij iets vertelt. Blijf met kleine bewegingen zijn hoofd bewegen. Als je een hand hebt, kan je die hand kleine, onbewuste bewegingen laten maken. Zo word jouw pop voor je publiek een levend wezen. Zodra dit gebeurt, zit je als poppenspeler gebakken. Het publiek kijkt niet meer naar jou, maar naar de pop.

In een bioscoop kijkt geen enkele bezoeker namelijk naar de boxen in de zaal. Iedereen kijkt automatisch naar het witte scherm, terwijl onze hersenen ons bedriegen dat het geluid uit de mond van de filmster komt. Dit is natuurlijk niet zo – het geluid komt uit de boxen, maar het beeld is zo levensecht dat onze hersenen ons in de maling nemen. Op dezelfde manier wordt jij als poppenspeler de boxen in een bioscoop en word je pop de filmster. Als jouw pop eenmaal tot leven is gekomen, kunnen mensen niets anders doen dan naar de pop kijken. Of jij nu wel of niet je lippen beweegt, is nu onbelangrijk geworden!”

Is het verstandig om je aan een script te houden?
“De eerste keer dat je met je pop voor een publiek staat, is het goed om van te voren een soort script te hebben gemaakt of gevonden. Poppenspel is niets meer dan het opvoeren van een toneelstukje. Net zoals je bij een toneelstuk goed oefent van te voren, moet je jouw opvoering met de pop ook goed oefenen. Ik weet nog goed dat toen ik voor het eerst met Henkie als buikspreker optrad, ik niets anders kon denken dan: “Iedereen ziet dat ik het doe. Dit wordt echt niks!” Hier moet je echter doorheen. Je publiek, met name kinderen, zijn veel genadiger voor je dan dat je voor jezelf bent. Kinderen vinden poppen al gauw geweldig! Hoe meer ervaring je hebt en hoe meer de pop een echt personage voor jou is gevonden, des te gemakkelijker wordt het voor je om lekker te gaan improviseren. Hier zal ik echter niet mee beginnen. Begin met goed oefenen!”

Hoe introduceer je de handpop aan de kinderen?
“Een goede poppenact begint natuurlijk al voordat de pop zichtbaar wordt. Waar gaat de pop in wonen? Bij mij wonen de poppen meestal in een koffer op de tafel of onder mijn zwarte doek onder de tafel. De pop moet ergens vandaan komen. Hij kan niet dood ergens liggen, om dan ineens tot leven te komen als jij je hand erin doet. Ik laat de kinderen dan ook nooit mijn levenloze poppen zien. Dit neemt de magie weg. Als leerkracht zou ik er dan ook voor zorgen dat de pop in een koffer woont en dat deze koffer alleen opengaat als de pop tot leven komt.

Het is leuk om repetitie in je act te brengen. Om bijvoorbeeld de pop elke keer op dezelfde manier uit zijn koffer te halen en ook weer weg te leggen. Henkie is momenteel in de fase dat hij bij het weggaan in plaats van ‘afscheid’ elke keer per ongeluk ‘schijt af!’ zegt. De kinderen weten keer op keer wat er gaat komen en zij lijken er wel op te wachten! Maak er een toneelstuk van hoe je de pop uit zijn tas, mand of koffer haalt en weer in terug legt.”

Mijn ervaring is dat poppenspel vooral gebruikt wordt in de onderbouw. Hoe denk jij erover?
“Het verbaast mij elke keer weer in hoeverre kinderen magisch kunnen denken. Dit geldt zelfs voor de bovenbouw. Ik verzorgde laatst voor een groep 8 een workshop in buikspreken. Ik legde hen uit hoe je kunt leren buikspreken. Omdat dit duidelijk te maken, haalde ik als uitzondering Henkie levenloos uit zijn koffer. Ik liet zien hoe hij mechanisch werkt. Verschillende kinderen mochten hem uitproberen. Hierna liet ik hem tot leven komen en mochten de kinderen van groep 8 een interview met Henkie doen. Ze gingen er helemaal in op en stelde hem de meest serieuze vragen. Dit werkt natuurlijk niet voor elke bovenbouw groep. Het is afhankelijke van de kracht van de personage van je pop en de groep die je voor je hebt.”

Slotwoord van Matthijs
“Ik hoop dat deze tips je helpen om een passie voor poppenspel te ontwikkelen. Als je eenmaal een pop met echt karakter hebt, dan gaat die jou en je publiek zoveel plezier geven. Mocht ik ooit iets kunnen beteken in de vorm van een voorstelling of een workshop ‘poppenspel’ of  ‘buikspreken’ voor de kinderen bij je school, dan kom ik graag. Matthijs Vlaardingerbroek”

Bedankt Matthijs voor je verhaal en je nuttige tips! Neem zeker eens een kijkje op de websitetalentinschool.nl. Mattijs verzorgt voorstellingen voor (christelijke) scholen en maakt ook programma’s op maat. Echt een aanrader!

369. 'Go Girlz'; een uitgebreid clubprogramma speciaal voor meisjes (4)

$
0
0

Ik heb onlangs van Plonie Pantjes het supergoede (en zelfgeschreven) clubprogramma 'Go Girlz' voor meisjes gekregen. Het programma bestaat uit twaalf delen. Hieronder kan je het vierde deel downloaden. 

Het komende half jaar zal ik de programma's hier op 'creatiefkinderwerk.nl' plaatsen. Kan je hier niet op wachten en wil je er eerder mee aan de slag, dan kun je de programma's bij mij opvragen.

Plonie gaf aan dat ze meer dan bereid is om per mail vragen over Go Gilrz te beantwoorden. Je kunt via mij haar mailadres opvragen.  

Download programma 4 van Go Girlz: What is jouw X-factor?

Go Girls Programma 4 - Wat is jouw X-factor - uitleg

Go Girls Programma 4 - Bijlage meisje

Go Girls programma 4 - bijlage kaartje X-factor

370. Kennismakingsspellen

$
0
0

Hier op deze link van de scouting vind je een uitgebreide lijst van kennismakingsspellen die je met kinderen kunt doen.

371. Hoe ver kan je gaan in je werk met jongeren? (video voor kinderwerkers)

$
0
0

 

 

Een eerlijk verhaal over mijn vriendschap met Ricardo met wie ik van zijn achtste tot zijn zeventiende heb opgetrokken. Hoewel hij regelmatig dingen uit ons huis stal, hebben we er toch voor gekozen om hem in ons leven te houden en in hem te blijven investeren.

372. De gestorven jongen in Naïn

$
0
0

Een schetsbordverhaal van Ellen Zuijdwegt – Dronkers dat al gepubliceerd is in de werkvorm 'Vertel het maar'. In dit bijbelverhaal vertelt Ellen het verhaal van de gestorven jongen in Nain die door Jezus wordt opgewekt.

Download  het verhaal van de jongen uit Naïn

373. Laten we eerbiedig bidden...

$
0
0

 

 

Als missionair kinderwerker probeer ik kinderen soms eerbiedig te krijgen voordat ik met hen ga bidden. ‘Jongens, we gaan onze ogen dichtdoen en onze handen vouwen. Nee, Raileyl! We gaan nu niet trekken aan Bryan. We gaan eerbiedig worden en onze handen vouwen! Soraida, wil jij je ogen ook dichtdoen?’ Voordat ik kan bidden, ben ik twee minuten verder. Ik voel mij veel meer een scheidsrechter dan een reisleider. Eindelijk, als iedereen eerbiedig is, kan ik voorgaan in gebed. Wanneer ik ‘amen’ zeg, schiet de groep weer in beweging. ‘He, he, we hoeven niet meer eerbiedig te zijn.’

374. De barmhartige samaritaan

$
0
0

Een schetsbordverhaal van Ellen Zuijdwegt – Dronkers dat al gepubliceerd is in de werkvorm 'Vertel het maar'. In dit bijbelverhaal vertelt Ellen het verhaal van de barmhartige samaritaan.

Download  Barmhartige Samaritaan

375. De rommelmand als cruciaal instrument voor elke kinderwerker

$
0
0

 

 

Elke kinderwerker zou een rommelmand moeten hebben die hij / zij kan inzetten om de kinderen te helpen om tot aanbidding te komen, om verhalen mee te vertellen en zelfs om kinderen helpen om te bidden.

 

376. De eerste drie scheppingsdagen

$
0
0

Een schetsbordverhaal van Ellen Zuijdwegt – Dronkers dat al gepubliceerd is in de werkvorm 'Vertel het maar'. In dit bijbelverhaal vertelt Ellen over de eerste drie scheppingsdagen.

Download  De eerste drie Scheppingsdagen

David is niet bang - Angelique Bos (Ark Media)

$
0
0

David is niet bang

Verkrijgbaar vanaf begin oktober 2014

Auteur Angelique Bos weet als leerkracht, moeder en actieve kinderwerker hoe lastig het is om Bijbelse leesboeken te vinden voor beginnende lezers. Ze heeft daarom zelf initiatief genomen om hier verandering in te brengen. Met als resultaat deze uitgave David is niet bang waarin het bekende Bijbelverhaal tot leven komen.                     

David is niet bang is een leesboek op niveau M3. Het verhaal heeft humor en de auteur veroorlooft zich fictieve vrijheden waar het gaat om het karakter van de hoofdpersoon. Het boek is voorzien van zwart-wit illustraties in het binnenwerk.

   

Bestellen: www.arkmedia.nl

Ook verkrijgbaar in de (christelijke) boekhandel.

Recensie                                                                                                                                                            Het verhaal van David en Goliat. Hoe bekend is dat! Maar nu geschreven vanuit de persoon van David zelf. Waarin zijn vertrouwen op God heel mooi uitkomt. Door de eenvoudige taal al snel geschikt voor de beginnende lezer. Met leuke humor en taalgrapjes.
Vrouwke Klapwijk, adviseur Kinderboekenwijzer

Jona rent weg - Angelique Bos (Ark Media)

$
0
0

Jona rent wegVerkrijgbaar vanaf november 2014

Auteur Angelique Bos weet als leerkracht, moeder en actieve kinderwerker hoe lastig het is om Bijbelse leesboeken te vinden voor beginnende lezers. Ze heeft daarom zelf initiatief genomen om hier verandering in te brengen. Met als resultaat deze uitgave Jona rent weg waarin het bekende Bijbelverhaal tot leven komen.                      

Jona rent weg is een leesboek op niveau M3. Het verhaal heeft humor en de auteur veroorlooft zich fictieve vrijheden waar het gaat om het karakter van de hoofdpersoon. Het boek is voorzien van zwart-wit illustraties in het binnenwerk.       

                                        

Bestellen: www.arkmedia.nl

Ook verkrijgbaar in de (christelijke) boekhandel.

                                                                                                              

377. 'Go Girlz'; een uitgebreid clubprogramma speciaal voor meisjes (5)

$
0
0

Ik heb onlangs van Plonie Pantjes het supergoede (en zelfgeschreven) clubprogramma 'Go Girlz' voor meisjes gekregen. Het programma bestaat uit twaalf delen. Hieronder kan je het vijfde deel downloaden. 

Het komende half jaar zal ik de programma's hier op 'creatiefkinderwerk.nl' plaatsen. Kan je hier niet op wachten en wil je er eerder mee aan de slag, dan kun je de programma's bij mij opvragen.

Plonie gaf aan dat ze meer dan bereid is om per mail vragen over Go Gilrz te beantwoorden. Je kunt via mij haar mailadres opvragen.  

Download programma 5 van Go Girlz: Kerst - hoop voor de wereld

Go Girls Programma  5 - Kerst - Hoop voor de toekomst

378. Mattias gekozen - De voorbereiding op Pinksteren

$
0
0

Een schetsbordverhaal van Ellen Zuijdwegt – Dronkers dat al gepubliceerd is in de werkvorm 'Vertel het maar'. In dit bijbelverhaal vertelt Ellen hoe Mattias als twaalfde apostel werd gekozen als voorbereiding op het grote Pinksterfeest.

Download  Mattias


379. Gehoord, maar niet begrepen (een idee voor Pasen)

$
0
0

Een idee van Joukje Wijngaarden:

Tijdens een paasdienst heb ik met behulp van een schetsbord het verhaal verteld van Pasen (zie foto's). Het thema van de dienst was: "Gehoord maar niet begrepen."

Hieronder een kleine toelichting bij de schetsbordtekeningen.

"Toen Jezus op aarde was, waren er veel mensen die Hem volgden. Ze hadden gezien dat Hij zich liet dopen door Johannes. Ze waren onder de indruk van wie Hij was, zo wijs en verstandig. Hij was anders. Ze geloofden vast dat Jezus GODS ZOON was. Ze waren er bij geweest toen Hij de grote wonderen deed (een aantal wonderen noemen). Ze hadden grote verwachtingen van Hem. Ze dachten: "Hij wordt straks onze KONING. Dan zijn we eindelijk van die vervelende Romeinen af die ons land bezetten, die ons hoge belasting laten betalen en die de baas over ons spelen. Dan zal er eindelijk VREDE zijn."

En het klopte ook. Jezus was Gods zoon, dat had God zelfs gezegd toen Jezus zich liet dopen.”Dit is Mijn zoon, mijn geliefde in wie ik een welbehagen heb”. En het klopte ook dat Jezus koning zou zijn en vrede zou brengen. Het was alleen niet de vrede die de mensen verwachten en ook niet de koning die ze voor ogen hadden. De mensen verwachten een koning op aarde en ook vrede op aarde. Maar dat was niet wat God bedoelde. Jezus wil koning in je hart zijn en vrede geven met God. Hij zou juist sterven aan een kruis voor onze zonden. Dat is niet wat de mensen verwachten van de zoon van God, een koning die vrede geeft." 

Ze hadden het allemaal wel GEHOORD, maar niet BEGREPEN.

  Schetsbord 2 pasen 2013Schetsbord pasen 2013

 

380. Ruth ontmoet Boaz

$
0
0

Een schetsbordverhaal van Ellen Zuijdwegt – Dronkers dat al gepubliceerd is in de werkvorm 'Vertel het maar'. In dit bijbelverhaal vertelt Ellen het verhaal hoe Ruth Boaz ontmoette en hoe dit verder afliep.

Download   Ruth ontmoet Boaz

381. Zoete geur (activiteit met geuren)

$
0
0

Geurkaars
Ik heb zondagmorgen geurkaarsjes, zeep en specerijen meegenomen. ‘’Wat vinden jullie lekker ruiken en wat vies?’’ vraag ik aan mijn groepje kinderen.                              

Er wordt druk gesnuffeld. ‘’En wat denken jullie dat God lekker vindt ruiken?’’
De kinderen, van acht, negen jaar, zijn nog op de leeftijd dat ze dat een gewone vraag vinden.
Ze denken dat God wel dezelfde luchtjes lekker vindt als zij.                                                                 

‘’God heeft geen neus hé,’’ zeg ik, ‘’maar moet je horen wat ik hier in de Bijbel gelezen heb, bij Openbaringen 5 vers 9: Je gebed is als een zoete geur voor God.

Als, net alsof dus. Als je bidt is dat voor God een lekker luchtje.’’

Bij de voorbereiding kwam een jeugdherinnering bij me op. Ik vertel: ''Ik mocht, als jongste, weer eens niet meespelen. Huilend loop ik naar huis.  ‘’Lies, wat is er?’’ vraagt mijn moeder. Ik wil het niet vertellen. Ik denk dat mijn zussen anders een standje zullen krijgen en dan mag ik helemaal niet meer meedoen, dan zijn ze ook nog boos op me.  Ik ga de trap op naar mijn kamer en doe de deur dicht om in mijn eentje te huilen.''

De kinderen zijn zo stil als ik dit vertel dat ik er bijna stil van word.

 ‘’Dat was natuurlijk helemaal niet leuk voor mijn moeder,’’ vertel ik verder, ‘’ze wou er voor me zijn maar ik ga niet naar haar toe.

Zo is het ook met God. Die wil er ook voor je zijn als je verdriet hebt maar dan moet je je er niet voor afsluiten maar de deur open zetten.’’

‘’Is je deur nog op slot?’’ van Elly en Rickert zou hier nu goed bij gepast hebben, bedenk ik later. Maar ik heb een ander liedje voorbereid, ook met het oog op Pinksteren: ‘’Laat nu je licht maar schijnen op alles wat je doet, zodat de mensen zeggen; God is goed.’’ Ik zing het voor met gebaren.

De meiden willen er ook wel op volksdansen. We doen de majim-pas die vorige keer ook zo goed van pas kwam. Bij ‘’God is liefde, God is, God is goed,’’ gaan we met de kring naar binnen.

Als knutsel heb ik voor iedereen een klein wit kaarsje. Bij nader inzien gaan we die voor de veiligheid nu toch maar niet aan de grote rode stompkaars, de Christuskaars, aansteken om het vlammetje van de Heilige Geest te laten branden.

Wel kunnen ze de kaarsjes versieren, ik heb cadeaulintjes bij me. Alles uit eigen voorraad ,want wie wat bewaart heeft wat.

Het favoriete geurkaarsje (mint, aardbei of vanille-lucht) mag mee naar huis, dat ruimt bij mij ook weer op.

(Een idee van Lies Macias - Feis)

382. De verlamde man door het dak

$
0
0

Een schetsbordverhaal van Ellen Zuijdwegt – Dronkers dat al gepubliceerd is in de werkvorm 'Vertel het maar'. In dit bijbelverhaal vertelt Ellen het verhaal hoe Ruth Boaz ontmoette en hoe dit verder afliep.

Download    De verlamde man door het dak

383. De verloren zoon

$
0
0

Een schetsbordverhaal van Ellen Zuijdwegt – Dronkers dat al gepubliceerd is in de werkvorm 'Vertel het maar'. In dit bijbelverhaal vertelt Ellen de gelijkenis van de verloren zoon.

Download   De verloren zoon

Viewing all 218 articles
Browse latest View live


Latest Images